KOTILAHDELLA

TUULA KÄÄRIÄINEN 42

JATKAN JUVALLA VARAVALTUUTETTUNA ja TARKASTUSLAUTAKUNNASSA


 

-----

Hei, 

olen Tuula Kääriäinen, aluekehittäjä ja sivutoiminen maatalousyrittäjä, Kauppatiet. maisteri, 69 v

Olen Juvan Vuorenmaassa Nevajärven rannalla asuva aktiivinen juvalainen.

Olen aluekehittämisen ja hallinnon ammattilainen ja viime vuonna siirryin eläkkeelle virkatyöstä. Jatkan työtä edelleen mieheni Raimon kanssa pikkutilalla, jossa on mökkimatkailua ja mm. taimikoita.

Nykyisin olen Juvan kunnan tarkastuslautakunnan jäsen keskustan edustajana ja varavaltuutettu. Aiemmalle kaudella valtuutettuna olin myös teknisessä lautakunnassa ja kunnanhallituksen varajäsenenä.

Lisäksi olen nykyisen kirkkovaltuuston jäsen ja Vuorenmaan seurakuntakodin työryhmän vetäjä. Aikaisemmin myös kirkkoneuvoston varajäsen sekä diakoniatoimikunnan jäsen.

OSAAMISTA ERI ALOILTA SOTESTA KULTTUURIIN JA KOULUTUKSEEN

Tein töitä lähes 34 vuotta 1.2.2020 saakka Mikkelissä Itä-Suomen aluehallintovirastossa (ent. lääninhallitus) johdon erityisasiantuntijatehtävissä (nimike neuvotteleva virkamies), jossa tärkeänä olivat alueen ihmisten hyvinvoinnin asiat ja alueen talous. Työssäni aluehallinnossa ylijohtajan asiantuntijana sain myös laajan vaikuttajaverkoston eri aloilta. Työssäni perehdyin julkisen hallinnon talouteen sekä aluekehittämiseen, soteen  mutta myös kansainvälisiin asioihin sekä koulutukseen ja kulttuuriin.

Olin mukana maakunta- ja sotevalmisteluissa Itä-Suomen alueella v.2017-2019 ja monien lakilausuntojen valmistelussa.  Valtakunnallisissa ryhmissä: Maaseutupolitiikan neuvottelukunnan MANEn valmisteluverkosto (maaseudun palvelujen ja toimenpiteiden valmistelu) sekä TEM:n Alueellisen uudistamisen neuvottelukunnan (AUNE) valmisteluryhmä (aluepolitiikan uuden kauden valmistelu).  Vuosina 2017-2019 olin mukana myös Barentsin alueen terveys- ja sosiaalityöryhmässä (alueeseen kuului myös Pohjois-Karjala ja Venäjän Karjala). Lisäksi olin opetusministeriön johtamassa suomalais-venäläisen kulttuurifoorumitoiminnan työryhmässä. 

Olen ollut vuosia Ely-keskus neuvottelukunnissa Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sekä Maakunnan yhteistyöryhmässä Etelä-Savossa. Lisäksi minulle on kertynyt osaamista erilaissa koulutus- ja elinkeinotoiminnan sekä työvoimapoliittisissa ryhmissä. Sidosryhmäyhteistyö ja alueellinen kehittäminen sekä yhteydenpito eri toimijoihin ja poliittisiin vaikuttajiin kuuluivat myös työhöni.

HAJA-ASUTUALUEEN ONGELMAT TUTTUJA

Maaseudun toiminta eri tavoin on tullut omin käsin tutuksi, kun nuorena olin isän mukana tekemässä lauta- ja lankkutaapeleita, kun hän teki sirkkelisahausta aina keväisin. Kun perheessä ei ollut poikaa, joskus olin mukana myös puun kaadossa ja tietenkin pienestä lähtien peltotöissä. Sisareni oli 12 vuotta minua vanhempi ja muutti jo 18 vuotiaana omalle tilalle. Minulla oli töitä kotitilalla jo nuorena ja tein myös lomitukset. Kotitilalla oli karjaa 1976 saakka tein viikonloppuisin ja lomien ajat töitä mieheni kanssa avustaen vanhempiani. Muutin vuonna 1970 kotoa Mikkeliin. Vuodesta 1990 lähtien olemme asuneet puolisona kanssa vakituisesti Juvalla Kotaniemen tilalla, kun vanhempani muuttivat Juvan Tornimäelle asumaan vanhuuden päivikseen. Ostin suurimman osan pikkutilaa v.2003 perikunnalta äitini kuoltua. Nyt pellot kasvavat koivua, joita on harvennettu suureksi osaksi pilkkeiksi. Vuokraamme niemessä olevaa talviasuttavaa loma-asuntoa ja uutta pientä hirsimökkiä. Vuokralaisia on lähinnä kesällä. Tänä vuonna lomalaiset ovat suureksi osaksi  Suomesta  ja mökeillä on vielä tilaa.

Myös työssäni olin mukana maaseudun kehittämishankeryhmissä ja valtakunnallisissa kehittämisryhmissä. Koulutukseni olen kauppatieteiden maisteri, pääaineena yritystalous ja laskentatoimi. Opiskelin osittain työn ohessa 80-luvulla. Olen opiskellut kansakoulupohjalta aikuisiällä työn ohessa, ensin yksityisoppilaana, sitten iltakoulussa ylioppilaaksi, edelleen yo-merkonomiksi ja sitten Jyväskylän yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon, jonka suoritin 1986. Aikaisemmin olin kirjanpitäjänä tilitoimistossa ja konttoristina (kuljetusliike). Kun aloitin työt v.1970 18-vuotiaana työvuosia kertyi aika paljon.. 

MIKSI OLIN VAALEISSA MUKANA?

Olen kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta ja asiat ovat minulle tuttuja jo aikaisemman työni sekä luottamustehtävien kautta.  Asun Juvan haja-asutusalueella ja täältä Juvan palvelut on itse haettava omalla autolla. Näkökulma on hieman erilainen. Olen huolissani kylien yrittäjien toimintamahdollisuuksista ja siitä, miten kauan kylissä on asumisen edellytykset.

Haluan vaikuttaa ja pitää esillä Juvalla koko haja-asutusalueen tietoverkkojen laajentamista - mahdollistaa maaseutuyrittämisen ja asumisen maaseudulla. Nyt vain osassa Juvan aluetta. Tietoverkot on pidettävä ajan tasalla. Myös terveydenhuollon uusien digitaalisten palvelujen käyttäminen tarvitsee toimivan verkon. Nyt EU:n elvytysrahoista on mahdollista lähteä mukaan Etelä-Savon tavoitteellisen tietoliikenneverkon hankkeeseen ja saata runkoyhteyksiä koko Juvalle. Koko Juvan maaseutuyritykset tarvitsevat kunnon yhteyksiä, nyt vain osa Juvaa on `"tietoverkotettu". 

Vanhusten palvelut turvattava tulevaisuudessa ja kotipalveluja sekä perhepalveluja kehitettävä lisää. Juvalla on hyvin iäkäs väestö, mutta myös hyvin aktiivisia ikäihmisiä, jotka toimivat monissa vapaaehtoispalvelutehtävissä. Ikäihmisten hyvinvointiin ja kunnossa pysymiseen kannattaa sijoittaa.

Pyrin edistämään  Juvalla toimenpiteitä kunnan talouden kunnossa pysymiseen.  Essoten maksuosuus raskas kuntalaisten maksaa ja hyvinvointialue viekin tulevaisuudessa kunnan valtionavusta suuren osan. Myös yrityksiä on saatava Juvalle sekä lisää asukkaita. Soten rahoituksen riittävyys huolettaa, kun väestö Etelä-Savossa vanhenee ja tarvitsee enemmän terveys ja sosiaalipalveluja. 

Alempi tieverkko on huonossa kunnossa Juvallakin ja siitä on pidettävä ääntä, jotta saadaan puut ja maataloustuotteet kuljetettua. Tiehankkeet ovat tietysti riippuvaisia valtion päätöksistä haja-asutusalueen teiden rahoitukseen. Nykyisin teiden kunnossapidossa on korjausvelkaa ja alemman asteen teiden kunto on rapistunut vuosi vuodelta. 

Sitten muistakaa, että pidetään huolta nuorista Juvalla, ne ovat niitä tulevaisuuden tekijöitä!

HARRASTUKSENI

Paikallinen hyväntekeväisyystoiminta on minulle tärkeää  nyt Juvan Rotaryklubissa, jonka puheenjohtajana olin 2018-2019, nyt olen rahastonhoitajana. Yhdistyksemme on tukenut  vuosittain Juvan nuoria ja omaishoitajia ja tänä vuonna tuemme myös Juvalle tulleita ukrainalaisia pakolaisia. Lisäksi olen seurakunnassa yhteisvastuukerääjänä.

Muita harrastuksia kotitilan lisäksi ovat luottamustoimet, puutarhanhoito ja leipominen. Harrastuksena olen opiskellut myös Aasian maiden taloutta ja kulttuuria Turun yliopistossa sekä kieliä (englannin lisäksi, saksan ja ranskan kieltä yliopisto-opinnoissa) viimeksi espanjaa, venäjää sekä kiinan kielen alkeita. 

ARVOT JA TÄRKEÄT ASIAT:

Koti ja puoliso sekä muut läheiset. Yhdenvertaisuus, nöyryys, heikompien tukeminen sekä luonto. Lapsia meillä itsellä ei ole, mutta sisarellani on viisi lasta ja hänen kuoltuaan syöpään 57-vuotiaana löytyi tädillekin tehtävää toimia osalle heistä henkisenä tukena vuosien mittaan. 

Minut löytää myös  Facebook Tuula Kääriäinen sekä Linkedin sivuilta. Vuokramökkimme löytää sivulta www.nettimokki.com/6006 

Mielenkiinnon yhteisten asioiden järjestämiseen sain vanhemmiltani. Isäni ja äitini (Helvi ja Urho Mulli) toimivat aktiivisesti yhdistyksissä maataloustyön ohella ja ottivat osaa seurakunnan vapaaehtoistoimintaan sekä olivat myös ohjaamassa aikanaan Eläkeliiton toimintaa Juvalla. 

HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE. TYÖ JATKUU.